Ognisko w ogrodzie..

Odkąd grillowanie stało się powszechne i modne, wręcz przereklamowane, rzadko rozpalamy ognisko. Jeśli mamy możliwość rozpalenia ogniska w naszym ogrodzie to róbmy to. W bezpiecznym miejscu możemy ułożyć kamienie w kształcie okręgu, a wokół siedziska rozstawić np. pieńki. Rozpalajmy ogniska i przygotujmy naszą przekąskę w lepszej atmosferze. Dzieci cieszą się bardziej, wierzcie mi, gdy samodzielnie upieką sobie kiełbaskę na kiju. Można również smażyć potrawy na żeliwnej patelni i w klasycznym kociołku węgierskim. My ugotowaliśmy gulasz z sarny w kociołku żeliwnym, w którym najczęściej przygotowujemy pieczonki (gdy na polu będą świeże warzywa przygotuję taki przysmak, przepis przywiozłam ze śląska). Pieczonki w kominku.Taki gulasz sporządzony na ognisku, smakuje lepiej również ze względu na klimat, jaki tworzą zaproszeni na poczęstunek goście 🙂 Smacznego!!!

simplelife