Dania z truskawek, nadają się na każdą okazję!

Nasze polskie truskawki już dojrzały, pora je zebrać i zjeść dla zdrowia i urody. Truskawka zawiera bowiem cenne substancje: witaminy (A, E, B1, B2, B3, B6, C) fosfor, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Owoce truskawki doskonale nadają się na przetwory: soki, dżemy, powidła, można je również mrozić. Są pyszne jako deser, dodatek do lodów, tortów, koktajli, galaretek, drożdżówek, makaronu i knedli.

U nas truskawki rosną tylko w doniczce, ale jak widać owoce mają ogromne i soczyste. By zrobić koktajl i dżem musiałam zakupić większą ilość truskawek na targu, ceny wahają się w granicach 8 zł/kg. Aby zrobić koktajl należy umyte i oczyszczone truskawki zmielić w malakserze i dodać cukier. Proponuję też dodać do niego śmietany lub kefiru oraz zmiksować z innymi sezonowymi owocami, np. borówką leśną. Zrobionym dżem z truskawek najczęściej smarujemy pieczywo i dodajemy do naleśników.

Pamiętajmy, że najlepsze truskawki są z własnej uprawy, może warto uprawiać je we własnym ogrodzie. Najlepszą porą sadzenia truskawek jest początek lipca, bo będą najlepiej plonowały w następnym roku. To bardzo popularne owoce, w Polsce w rankingu naszych ulubionych owoców, truskawki ustępują tylko jabłkom.

simplelife