Moje ulubione ciasto to miodownik, piekę go na każdą okazję i za każdym razem jest pyszny. Czas przygotowania ciasta trzeba sobie jakoś rozłożyć w czasie dnia. Ponieważ trzeba przygotować 4 placki i krem z kaszy manny. Składniki na ciasto:
- około 0,5 kg mąki pszennej
- 130 g cukru pudru (ja mielę sama w młynku)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g masła, 50 g margaryny
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3-4 łyżki śmietany
Wszystkie składniki na ciasto mieszam w melakserze.
Podczas mieszania składników wykrawam papier do pieczenia do rozmiaru brytfanny. Ciasto dzielę na 4 równe części.
Rozwałkowuję porcje na papierze.
Rozwałkowane ciasto na kształt prostokąta wstawiam na brytfannie do piekarnika nagrzanego do około 160 st C. W piekarniku pieczemy ciasto około 15 minut, ale najlepiej cały czas kontrolować wygląd zewnętrzny placka, jak osiągnie złoty kolor jest gotowe do wyjęcia.
W czasie pieczenia przygotowuję krem, którym będę przekładać placki. Składniki na krem:
- 8-10 łyżek kaszy manny
- 750 ml mleka
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
Najpierw w ganku gotujemy mleko, dodajemy kaszę mannę i gotujemy cały czas mieszając tak, aby masa zgęstniała. Taka kaszka manna musi ostygnąć do temperatury pokojowej. Gdy kaszka stygnie w mikserze ucieramy pozostałe składniki: masło, margarynę, cukier, dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę i na końcu olejek migdałowy.
Gdy upieczone placki są ostudzone i mamy gotowy krem możemy smarować pierwszy placek kremem.
Posmarowany placek przykrywamy drugim i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Dżem mam zawsze w piwnicy, ponieważ robię go sama.
Na dżem kładziemy trzeci placek, smarujemy resztą kremu i przykrywamy czwartym plackiem.
Następnie ciasto owijamy folią i przykrywamy jakąś książką.
Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień. Jest miękkie i dobrze się kroi.
Ciasto miodownik można polać lukrem lub czekoladą i dowolnie udekorować.
Ja pozostawiam go bez polewy i tak szybko jest przez nas zjedzone.
Simplelife