Mołdawskie szlaki kulinarne

Z wizytą w Casa Părintească, gdzie raczyliśmy się regionalnymi potrawami.

Najbardziej popularną potrawą w Mołdawii jest bryndza i zboża w każdej postaci. W szczególności spożywana jest potrawa mamaliga, początkowo zwana jedzeniem dla ubogich. Obecnie produkty kukurydziane stały się elementem codziennych posiłków. W każdym z miejsc witano nas winem podanym w kamionkowych naczyniach.

Naleśniki (palacinta) z bryndzą.

Mamaliga z mięsem, cebulą, serem, okraszona olejem lnianym. Często spożywa się wieprzowinę i wołowinę, ale także pieczonego i grillowanego kurczaka. Mamaligę je się rękoma, nikt nie kroi jej nożem, można to robić nitką.

Mamaliga podawana ze śmietaną i słoniną. Warzywa są podawane na różne sposoby: marynowane i grillowane.

Mołdawska piwnica z marynowanymi warzywami: dynia, papryka, pomidory, ciecierzyca, fasola szparagowa, bakłażany, kalafiory, marchewka, ogórki i grzyby.

Najbardziej znaną zupą jest solanka, rosół i „ciorbă“, czyli kwaśna zupa np. wołowa, kalafiorowa i z żołądków. Często podawano sarmale, to małe porcje ryżu lub kaszy jęczmiennej zawinięte w winorośl lub liście kapusty.

Ciasto francuskie z bryndzą i kapustą na słono, z makiem, dynią lub konfiturą.

Do każdej potrawy podawany jest chleb pieczony z mąki pszennej, do zupy były bułeczki okraszane olejem i świeżo wyciśniętym czosnkiem.

Ciasto wiertucha, to przysmak, którego ciasto zwijane jest w rulon i w takiej formie jest zapiekane. Masy dla takich ciast robi się słone lub niesłone.

Po sytym obiedzie raczyliśmy się herbatką (czaj) z owocami kandyzowanymi. Herbatka z mięty, melisy, rumianku z dodatkiem miodu, kandyzowanymi płatkami róży lub owocami pigwy.

Na stołach widnieje również faszerowana papryka, ryżem, cebulą i mięsem.

W takich miejscach dzieci mogły wspólnie bawić się na podwórku, ganiać za kaczkami i głaskać kotki.

„Mołdawskie Szlaki Kulinarne: mikroinfrastruktura, promocja, rejestracja”, które mieliśmy okazję zwiedzić, realizowane są przez Fundację Polityki Rozwojowej w roku 2016. Jego realizacja możliwa jest dzięki wsparciu polskiego MSZ ze środków programu Polska Pomoc Rozwojowa 2016 oraz współpracy z partnerami: Ecological Movement of Moldova, Casa Părintească oraz Lokalną Grupą Działania „Vistula Terra Culmensis – Rozwój przez Tradycję” ze Stolna.

Więcej o winach i zwiedzaniu piwnic z mołdawskimi winami: czerwonymi, różowymi, białymi i szampanami napiszę w osobnym wpisie.

simplelife