Papryka konserwowa

Paprykę zakupiłam na miejskim targu w cenie 5 zł/kg.

Umyłam ją, wycięłam nasiona i pokroiłam w kostkę lub większe kawałki.

Przepis na zalewę do papryki konserwowej:

  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru lub mniej
  • 1 łyżka soli
  • ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, czosnek
  • do każdego słoiczka dolewam 1 łyżkę oleju

Zalewę zagotowujemy, zalewamy słoiczki, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze około 15 minut.

Słoiki ostrożnie wyjmuję z wody, odwracam do góry dnem i pozostawiam w tej pozycji do ostudzenia. Ostudzone i osuszone słoiki przenoszę do spiżarni. Paprykę pokrojoną w kostkę dodaję do sałatki, a paprykę w większych kawałkach dodaję do kanapek. Uwielbiam paprykę! Wyglądem przypomina ludzkie serce i nie bez powodu jest nazywana witaminową rekordzistką. Polecam dla zdrowia!

simplelife