Domowy bigos a’ la staropolski

Aby przyrządzić bigos potrzebuję następujących składników:

  • mięso (łopatka wieprzowa, żeberka)
  • kapusta kiszona 2 opakowania po 0,5 kg
  • boczek wędzony
  • kiełbasa domowa
  • 3 cebule
  • grzyby suszone
  • śliwki suszone
  • bulion (zawsze mam zamrożony rosół w słoikach 1 l)
  • przyprawy: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, czosnek
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • domowy przecier pomidorowy

Grzyby namaczam w wodzie. Boczek kroję w kosteczkę i smażę, na koniec dodaję cebulę, aby się zeszkliła. Mięso z łopatki kroję w kostkę i przesmażam na smalcu. Do dużego garnka wlewam bulion, pomidory, dodaję kapustę, cebulkę, boczek, śliwki, grzyby, przyprawy, wino i duszę pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszam wszystkie składniki, aby bigos nabrał charakterystycznej woni i barwy. Duszenie jest bezpieczniejsze jeśli garnek jest postawiony na nakładce na palnik.

 

Po 2-3 godzinach duszenia mogę dodać przesmażoną domową kiełbaskę i jeszcze dusić do 0,5 godziny. Bigos gotowy jest już tego samego dnia, a na drugi, trzeci dzień, jest jeszcze pyszniejszy.

Bigos jest bardzo pyszny, można go trzymać w chłodnym miejscu w garnku, lub część gorącego bigosu przełożyć do litrowego słoika i zakręcić. Na dłużej zachowa świeżość i można go zabrać ze sobą na wyjazd. Polecam! 🙂

simplelife