Domowy chleb

Upiekłam dziś domowy chleb na drożdżach. Przepis modyfikuję za każdym razem, gdy zmieniam proporcje i dodatki.

Na początek znajduję w lodówce drożdże, przygotowuję trzy rodzaje mąk i nasiona…

  • drożdże 1/4 paczki
  • 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 0,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • mąka pszenna graham, żytnia 2000, mąka do wypieku chleba (po około 1 szklance)
  • otręby pszenne i żytnie
  • płatki owsiane
  • słonecznik, dynia, kminek, siemię lniane

Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania gęstej masy. Do wysmarowanych foremek przekładam ciasto drożdżowe. Wygładzam, posypuję nasionami i odkładam na 2 godziny do ciepłego mniejsca.

Dziś nie paliło się w kominku, więc najcieplej było przy grzejniku.

 Chleb piecze się w piekarniku nagrzanym do 160st C około 55 minut.

Nie powinno się kroić ciepłego chleba, bo może upaść, ale cieplutki chlebek z masełkiem jest pyszniutki i chętnych na piętkę jest wielu.

simplelife