Herbatka z kwiatów lipy

Kwiaty lipy zerwałam w ostatniej chwili, drzewo wypatrzyłam u sąsiadki. W tym roku lipa zakwitła na początku czerwca, czyli o miesiąc wcześniej niż w poprzednich latach. Cały tydzień pada deszcz, więc lipę muszę suszyć w domu. W zamian za to w całym domu unosi się piękny miodowy zapach. Wysuszone kwiaty lipy przechowuję w papierowych torebkach lub szczelnie zamkniętych słojach.

Herbatka z kwiatów lipy działa dobroczynnie na zdrowie. Kwiatostany zawierają: flawonoidy, garbniki, terpeny, fitosterole, pektyny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C oraz witaminę PP. Sporządzone napary z kwiatów lipy mają właściwości przeciwzapalne, osłaniające, odkażające, wykrztuśne, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego i uspokajające. Napar łagodzi kaszel i ból gardła, dlatego sięgamy po nią w czasie przeziębień i grypy. Picie naparu chroni błony śluzowe przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki temu poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Herbatkę parzymy 10 minut pod przykryciem, można dodać odrobinę cukru lub miodu. Herbatka ma bardzo przyjemny zapach i delikatny smak. Lipa drobnolistna kwitnie dwa tygodnie później niż szerokolistna, dlatego jest jeszcze szansa na zerwanie lipowych kwiatów.

simplelife