Ciasto dyniowe i marchewkowe

Składniki na ciasto z dynią:

  • 200 g dyni startej na drobnych oczkach
  • 0,5 szklanki cukru lub miodu
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 lub 4 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • orzechy włoskie/migdały/słonecznik/polewa czekoladowa

Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy olej i pozostałe sypkie składniki, następnie dodajemy dynię, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy w 180 st C przez około 50-60 minut / sprawdzając drewnianym patyczkiem czy wewnątrz jest upieczone. Ciasto można dowolnie modyfikować.

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • dwie spore marchewki starte na tarce
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • olejek lub cukier waniliowy
  • orzechy włoskie/słonecznik/migdały

Przepis można modyfikować np. zmniejszyć ilość cukru dodając miodu, będzie wilgotniejsze, gdy dodamy łyżkę śmietany.

Jajka miksujemy z olejem, cukrem, szczyptą soli, dodajemy składniki sypkie, na końcu dodajemy marchewkę i np. orzechy włoskie. Ciasto przekładamy do keksówki lub formy do babki z tuleją metalową.  Ważne by ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec około 50 minut.

simplelife