Sernik z brzoskwiniami


Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki miksujemy w melakserze. Kulę dzielimy na 2 części i wkładamy na 1-2 godzin do zamrażarki, tak aby stwardniała i można ją było zetrzeć na tarce. W tym czasie możemy wykonać masę serową.

Składniki do sera:

  • około 1 kg sera białego tłustego zmielić lub zmiksować lub 1 kg gotowego twarogu,
  • 125 g masła
  • 1 budyń waniliowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka

W melakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka, zmielony twarożek i mąkę. Miksujemy wszystko na szybkich obrotach, można dodać olejek waniliowy. Białka, które nam pozostały ubijamy z 3/4 szklanki cukru do otrzymania sztywnej piany. Przygotowujemy również brzoskwinie z 1 lub 2 puszek brzoskwiń w syropie. Brzoskwinie odsączamy od syropu i kroimy na małe płaskie cząstki.

Przygotowujemy blachę, może być prostokątna, wykładamy ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyciągamy z zamrażarki, trzemy na tarce i wykładamy nią spód formy. Na startą warstwę wlewamy masę serową.

Na masie serowej układamy brzoskwinie, mniej lub więcej, jak kto lubi. Następnie przykrywamy ubitą pianą z białek.

Na wierzch zcieramy na tarce drugi kawałek ciasta. Ciasto pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 st C, pod koniec można zmniejszyć odrobinę temperaturę.

Smacznego!!!